Psikoterapi Nedir?
Neymiş bu terapi?
Merhaba değerli okur bu materyal sizler için psikoterapi denilen kavramın ne olduğunu ve en yaygın türlerini kısaca da olsa açıklamak için Uzman Klinik Psikolog Aykutalp Börklü tarafından hazırlanmıştır. İyi okumalar.
Psikoterapi günümüzde kısa adıyla terapi ya da konuşma terapisi gibi farklı biçimlere sahip olmak ile birlikte alanında yetkin bir ruh sağlığı uzmanının (psikoterapi eğitimi ve süpervizyonu almış bir psikiyatrist veya klinik psikolog tarafından verilebilen) danışanlarına verdiği bir tedavi yöntemidir.
Terapi ekolleri çeşitlilik göstermekle birlikte birçok psikoterapi ekolü bilimsel bir kurama dayanır ve bu kuram ışığında bireylere fayda sağlamayı hedefleyen bilimsel tekniklerdir.
Amerika Psikologlar Derneği terapileri 5 başlıkta incelemektedir, bunlar:
Psikanaliz ve Psikodinamik Terapiler: Sigmund Freud tarafından geliştirilmiş bir konuşma tedavisidir, bu kuramın dayanağı ruhsal rahatsızlıklar bastırılmış bilinçdışı çatışmalara dayanır. Psikodinamik terapiler uzun soluklu ve süreç odaklı terapilerdir.
Davranışçı Terapiler: Davranışçı terapiler dinamik terapilere tepki olarak doğmuş ve bilinçdışı yerine davranışlara vurgu yapmaktadırlar. Bu terapi ekolleri öğrenilen belli davranışların bireylerde strese sebep olur ve strese sebebiyet veren davranışı değiştirmeye odaklanırlar.
Bilişsel Davranışçı Terapiler: Biliş kısmı işin içine girdiği günden beri bu başlıkta olan terapiler bireyin duyguları, düşünceleri ve davranışlarına odaklanır. Bu terapilerin çoğunluğu kısa süreli ve çözüm odaklıdırlar. Bu ekollerde uzmanlaşmış terapistler danışanlarına işlevsel olmayan düşünceleri ve işlevsel düşünceleri arasındaki farkı bazı çarpıtmalar aracılığıyla öğretir ve kendi terapistleri olmayı öğretmeyi hedeflerler.
Humanistik Terapiler: Bu terapi ekolü ise bireyin dünya görüşü ve yaptığı seçimlere odaklanır. Bireyin kendi deneyimlerini anlama ve duygularını yorumlama gibi rehberlik odaklı bir süreç danışanları bekler.
Bütüncül Terapiler: Bütüncül çalışan terapistler kendilerini herhangi bir terapi ekolünden ziyade farklı terapi ekollerini bir araya getirerek danışanın ihtiyacına göre heybesinden onun ihtiyacına yönelik olan tekniği ve yöntemi çıkararak danışanın ihtiyacını gidermeye odaklanır.